AntiLopendNieuws 2024 nr. 2

Het kan schoner en beter

In veel stedelijke gebieden zijn ondergrondse containers een efficiënte oplossing voor het verzamelen van huishoudelijk afval. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen afval naast deze containers plaatsen in plaats van erin. Dit gedrag heeft verschillende negatieve gevolgen, waarvan de toename van ongedierte de meest zorgwekkende is.
Wanneer afval naast de containers wordt geplaatst, ontstaat er een aantrekkelijke voedingsbron voor verschillende soorten ongedierte, zoals ratten, muizen en insecten. Deze dieren worden aangetrokken door de geur en de gemakkelijk toegankelijke voedselresten. Eenmaal gevestigd in de buurt, kunnen ze zich snel voortplanten en verspreiden, wat leidt tot een plaag.

De aanwezigheid van ongedierte brengt meerdere risico’s met zich mee:
Gezondheidsrisico’s: Ratten en muizen kunnen drager zijn van ziektes zoals leptospirose, salmonellose en hantavirus, die door contact met hun urine, uitwerpselen of speeksel op mensen kunnen worden overgedragen. Insecten zoals vliegen kunnen ziektekiemen verspreiden door in contact te komen met voedsel of keukengerei.
Schade aan eigendommen: Ratten en muizen staan bekend om hun knaaggedrag. Ze kunnen elektrische bedrading, isolatiemateriaal en structuren beschadigen, wat kan leiden tot kostbare reparaties en zelfs brandgevaar.
Omgevingsvervuiling: Het naast de containers geplaatste afval wordt vaak door wind en dieren verspreid, waardoor straten en perken vervuild raken. Dit vermindert de leefbaarheid in de buurt en kan ook leiden tot zwerfafval dat moeilijk te verwijderen is. En het is natuurlijk een rot gezicht.

Hoe voorkomen we dit alles?
Voor in de wijk staan containers voor papier/karton, glas, kleding en plastic/drinkkartons.
Gooi vuilniszakken altijd in de ondergrondse restcontainers die door de hele wijk staan. Is de container defect; loop dan naar een volgende container of neem je vuilniszak mee terug naar huis. Zet nooit je vuilniszak naast de containers.
Grof huisvuil is huishoudelijk afval dat je niet in een kliko of ondergrondse container kunt of mag aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan oude meubels, vloerbedekking of witgoed.

Je kunt grof huisvuil zelf wegbrengen naar een afvalscheidingsstation.
Je kunt grof huisvuil maximaal 6 keer per jaar gratis laten ophalen. Maak hiervoor een afspraak. Hou je aan de opgegeven datum en plaats het dus niet eerder.
Bij meer dan 6 keer per jaar betaal je €65,49 per keer. Je ontvangt een factuur.
Zet geen grof huisvuil langs de weg als je geen afspraak hebt. Je kunt dan een boete krijgen.

Let op: Oud papier en karton worden in onze wijk niet meer opgehaald. Je kunt dit voor in de wijk in de ondergrondse containers doen. Karton vooraf klein en plat maken.

Krijg je nieuwe buren en zie je dat zij hun afval steeds naast de container zetten, vraag dan vriendelijk of zij geen pasje hebben. Het kan zijn dat de vorige bewoner de pas niet heeft achtergelaten. Je nieuwe buren kunnen bij de gemeenten een nieuwe pas aanvragen.

Meer informatie op stichtsevecht.nl.

——————————————————————————————————————–

Groen aan de buurt

Sinds een paar weken is de buurt wat groen rijker. Op bovenstaande foto de eerste plek die door bewoners is beplant. Het ziet er mooi uit en breekt de betonnen omgeving.
In de loop van dit jaar komen er nog wat kleine stroken bij. De vergroening is een project van de provincie Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

——————————————————————————————————————–

Voorrang bij verhuizen binnen Antilopespoor

Goed nieuws voor bewoners uit onze wijk die wat groter, kleiner of gelijkvloers willen wonen binnen de wijk. Antilopespoor is aangewezen als wijk waarbinnen bewoners met een huurwoning kunnen verhuizen met voorrang naar een andere huurwoning binnen de wijk.
Vooral voor jonge gezinnen die nu in een tweekamerwoning wonen heel goed nieuws. Je hoeft geen 15 jaar te wachten om kans te maken op een grotere woning.

Er zijn natuurlijk wel wat regels en een enkele uitzondering. Die staan bij de aangeboden woning als je inlogt op Woningnet. Zorg dat je gegevens kloppen.

——————————————————————————————————————–

Korte berichtjes

*Vanaf 15 mei is Olivier de Jonge Oudraat niet meer de Adviseur Leefomgeving vanuit de gemeente. Hij is vervangen door Annelies Matthes. Wij heten Annelies welkom en hopen op een goede vruchtbare samenwerking.
Olivier bedanken we voor zijn inzet en wensen we veel succes in zijn nieuwe functie.

*We willen u informeren dat Ricardo Piqué niet langer de wijkbeheerder van Portaal is. Ricardo is in juni met pensioen gegaan. We danken hem voor zijn inzet en wensen hem een welverdiend pensioen toe. Ricardo wordt vervangen door Sijmen Mook.

*In de Buurtkamer komt binnenkort een prikbord te hangen waarop je een ingevuld kaartje “Ik wil iets doen of ik heb een vraag” kunt hangen.

*Eind mei hebben we de tweede Buurttafel gehad. Het was heel gezellig en lekker. Deze keer heeft Caroline gekookt.
We plannen de volgende Buurttafels in augustus, oktober en december. In principe zijn de maaltijden voor alleenstaanden vanaf 50 jaar oud. Als er ruimte is, dan dekken we de tafel ook voor jongere alleenstaande bewoners. Hou je brievenbus in de gaten.